DETTE BØR DU VITE OM BILLÅN


Hvis du skal kjøpe deg en ny bil har du i realiteten tre måter å få tak i bilen på. Du kan kjøpe bilen for dine egne penger, du kan kjøpe bilen via leasing, eller du kan ta opp et lån for å finansiere bilen. Ved å ta opp et billån har du en grei måte å finansiere et bilkjøp på. Du vil også få en like lav rente på et billån som på et boliglån. Dersom du kan betale en del av kjøpesummen med egne penger slipper du å låne til hele bilens salgssum. Ofte kan du få lån på dagen..!

Hovedgrunnen til at renten kan holdes noe lavt, sammenlignet med usikrede lån, er at et billån gis med pant i bilen. Det vil si at bilen blir en sikkerhet for banken dersom du ikke kan betale for deg. Når da banken har denne sikkerheten kan de gi deg lavere rente. Etter lovens regler kan du ta opp et billån helt opp til 100% av kjøpesummen. Dersom du ønsker en noe lengre nedbetalingstid kan du få et krav om en gitt andel egenkapital.

Når du bruker et billån på din nye bil, er det som regel krav om at du må ha kaskoforsikring på bilen. Kaskoforsikring er en god sikring mot ulykker og uhell, men den er imidlertid dyrere enn delkasko og ansvarsforsikring. På en billigere og/eller eldre bil kan dette øke kostnaden på bilkjøpet. På nye biler er det ofte et godt valg.

Skal du søke om billån, er det smart å være klar over at du ikke kan søke om et splitter nytt lån på en bil som du allerede eier. Panteloven gjør at bankene bare får etablere pant i bilen når det skjer et reelt kjøp av en bil. Det er også et krav om at bilen ikke overleveres til låntakeren før dokumentene for pant i bilen er signert og lånet utbetales direkte til bilforhandleren som selger bilen.

Dersom du lurer på hvor mye et billån vil koste deg i praksis kan du regne ut dette ved å benytte en billånskalkulator for å få et estimat.

Noen banker tilbyr også billån uten krav om egenkapital, det gjelder både om du vil kjøpe en ny bil eller en bruktbil.